Kezdőlap Fényképek Balatongyörök Látnivalók Kapcsolat Térkép
Piszter Péter
8313 Balatongyörök, Kossuth Lajos u. 40.
Tel./Fax: +36-83-346-290
Mobil: +36-30-938-6003
e-mail: hatodpanzio@gmail.com
Balatongyörök elhelyezkedése


A település a Keszthelyi hegység keleti részén, erdő és víz között terül el. A hegységet mészkő és dolomit alkotja, amely a triász kori tenger apró állatainak mészvázából képződött. Ez az eredet meghatározza a jelenlegi talajviszonyokat is. Az egész falu területén meszes-köves rendzina talajok találhatók. A talaj néhol olyan köves, hogy csak néhány centiméter a termőréteg, alatta pedig 60-70 cm-es kőpad húzódik. Az egyik településrész neve utal is erre - Kövesmező, így hívják a nyugati részen fekvő területet, melynek egyik sarkában található a falu temetője.

A falu három éghajlati terület találkozásánál fekszik. Meleg nyarak, hideg telek jellemzik, érvényesül a kontinentális hatás, de ennek szélsőségeit enyhíti az óceáni hatás, melyek kiegészülnek a mediterrán hatással, amit a Földközi-tenger közelsége okoz. Az éghajlat és a talajtulajdonságok meghatározzák az itt élő növényvilágot. A falu határában kezdődő Nemzeti Parkban cseres-tölgyesek, karszt-bokorerdők, és a telepített feketefenyves határozzák meg a képet. Főleg ősszel nyújtanak lenyűgöző látványt a pirosló levelű cserszömörce bokrok. Védett növények is szép számmal találhatók a vidéken: kosborok, apró nőszirom, páfrányok. A mediterrán vidékre jellemző növények közül a kakukkfű, a szurokfű (oregano) kitűnő fűszernövény. Kitűnő lekvár főzhető a szinte mindenhol előforduló szederből, a kék bogyójú kökényből, és a kora tavasszal sárgán viruló som piros terméséből. A falu képét meghatározza a régi villasor hatalmas hársfáival, a strand pedig öles platánfáival, melyek a sétányt szegélyezik. A házak kertjeiben még találkozhatunk a hagyományos falusi kertekkel, virágokkal: muskátlival, mályvával, őszirózsákkal, krizantémokkal.

Az állatvilág is rendkívül gazdag. Az erdőben őzeket, szarvasokat, rókákat láthatunk. Számos madárfaj is megtalálható, az erdőben, mezőn gyakori a fácán, a csapatosan repülő varjak és a kedves énekesmadarak: a cinegék, a tengelic, meggyvágó. Kétéltűek és hüllők is nagy számban élnek a környéken, megtalálható a pannongyík, vízi sikló, erdei sikló. A Balaton vize halban gazdag, akár a partról akár csónakból horgászhat az ember. Horogra akadhat ponty, csuka, angolna és a kisebb értékű keszeg, kárász is.Forrás: www.balatongyorok.hu