Kezdőlap Fényképek Balatongyörök Látnivalók Kapcsolat Térkép
Piszter Péter
8313 Balatongyörök, Kossuth Lajos u. 40.
Tel./Fax: +36-83-346-290
Mobil: +36-30-938-6003
e-mail: hatodpanzio@gmail.com
Római telep és fürdő

A II. századból származó római villát és a hozzá tartozó fürdőt 1938-ban kezdték feltárni. A 11 m x 15 m alapterületű fürdőnek -, amin átfolyt a közelben található (ma is aktív) római forrás vize - öt helyisége volt. A részben feltárt romokat visszatemették, ami látható belőlük, azt a Szépkilátó tövében található Zala Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítvány által üzemeltetett tábor területén tekinthetik meg.Római forrás

A Szépkilátó tövében fakadó forrás szolgáltatta a hajdani római villa fürdőépületének vízellátását. Később Kápolna kútnak is hívták. 2001-ben újította fel a forrást és környékét a Balatongyöröki Ifjúságért Egyesület.

Szépkilátó

A 71-es főút mellett található a 140 méter tengerszint feletti magasságú Szépkilátó, mely mai nevét Eötvös Károlytól kapta, aki 1855-ben járt ezen a vidéken, s elragadtatásának így adott hangot: "_Sohasem felejtem el azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot először megláttam_ Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna." Belátható innen a Balaton egy része, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Kopasz-hegy, Szigliget, Gulács, a Badacsony és a Tapolcai medence. Az itt található fekete fenyőket Festetics Tasziló herceg skót származású felesége Lady Mary Douglas Hamilton (1850-1922) hercegnő, az angol királyi család rokona ültette, aki gyakran kikocsizott ide Keszthelyről a szép kilátás miatt. A Szépkilátót régen Kápolna dombnak hívták, mert aljában a domonkos rendiek kolostora állt, akik szőlőműveléssel foglalkoztak. Amikor 1782-ben II. József császár feloszlatta a szerzetesrendeket, el kellett hagyniuk a kolostort, ami később pusztulásnak indult, és a maradványait építőanyagnak elhordták a becehegyi tanyák építésekor.

Szent Mihály templom

Az 1831-33 között klasszicista épült római katolikus templomot Szent Mihály főangyal tiszteletére szentelték. 1892-ben renoválták. A templom falán olvasható annak a harminc györöki lakosnak a neve, akik életüket vesztették az első világháborúban. Az épület mögött az egykori öregtemető népi sírkövei találhatók.

Szobakő-barlang

Balatongyörök határában, attól 4 km-re északra, a Szobakő-hegy nyugati oldalában található. A barlang 6-8 m magas és 2,5-3 m széles, felfelé keskenyedő fülke, amely egy dolomitszikla hasadékából alakult ki. Bejárati nyílása 1 m széles és 4 m magas.

Büdöskút puszta

Györöktől 6-7 km-re az erdőben található völgy (Mogyorós u. - erdészeti út - Büdöskút), amely nevét az évtizedekkel ezelőtt még működő bővizű forrásáról kapta, amit mára az 1970-es 80-as évek környékbeli bauxitbányászatát kísérő karsztvízkiemelés elapasztott. Az erdővel körülvett völgyben hajdan vaddisznótenyészet, majd 1945 után csikónevelő telep működött. 48 hektáros arborétumát 1937-ben létesítették, 20 ezer facsemetét ültettek el különböző nyitvatermő fajokból. A területet 1976-ban védetté nyilvánították. A puszta napjainkban sajnos elhagyatott, mégis érdemes felkeresni, hangulatos szalonnasütő hely található mellette.

Népi építészet

A 71-es főút feletti domboldalon, Becehegyen, amely Balatongyörökhöz tartozik, múlt századból származó présházakat, borospincéket láthatunk.
Forrás: www.balatongyorok.hu